Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация
***

24 май 2019
петък
19.00

Зала "България"

Филхармония "Пионер"

Софийска филхармония

Диригент:
Любомир Денев-младши

В програмата:
Чайковски, Панчо Владигеров

***
***

24 май 2019
петък
19.00

Камерна зала "България"

Мария-Десислава Стойчева - пиано

В програмата:
Й. С. Бах, Бетовен, Брамс,
Панчо Владигеров, Шопен

***


КОНЦЕРТ
на
Мария-Десислава Стойчева (пиано)

24.05.2019 г., 19:00 ч., Камерна зала "България"

Концертът е в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" и е награда за Мария-Десислава Стойчева след участието й в "Девети клавирен майсторски клас" на проф. Людмил Ангелов, организиран от Нов български университет през 2018 г.


Програма

Й. С. Бах - Прелюд и фуга, a moll, II том
Й. Брамс - Интермецо op. 118 No 6
П. Владигеров - "Меланхолия" из "Акварели" op. 37
Фр. Шопен - Етюд op. 25 No 11, a moll
Балада No 1, op. 23, g moll


************************************************

Л. В. Бетовен - Соната No 30, op. 109, E dur
I. Vivace ma non troppo-Adagio espressivo
II. Prestissimo
III. Gesangvoll, mit innigster Empfindung. Andante molto cantabile ed espressivo

П. Владигеров - "Епизоди" op. 36
No 1 - "Прелюд"
No 2 - "Носталгия"
No 3 - "Ръченица"
No 4 - "Импровизация"
No 5 - "Токата"


Мария-Десислава Стойчева е родена през 1997год. в гр. Пловдив. През 2016г. се дипломира с отличие от Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", където в  периода 2004-2014г. се обучава в класа по пиано на г-жа Елена Велчева. От октомври 2013г. е младши студент на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари на изтъкнати български и чуждестранни пианисти, сред които: Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Дмитри Рацер, Иван Дреников, Боян Воденичаров, Мишел Бурдонкъл, Филип Раскин, Силвиян Деферн, Шантал Стилиани, Борислава Танева, Тамара Поддубная, Атанас Куртев, Владимир Валяриевич и др. Концертира в рамките на фестивалите "Софийски музикални седмици" в зала "България", "Мартенски музикални дни"-Русе, "Варненско лято", "Великденски музикален фестивал"-Варна.

Двукратно е избирана за участник и стипендиант в курса по камерна музика "Musica Mundi" в Белгия, където работи с множество известни музиканти като: Юси Сирала, Матю Хънтър, Жером Перно, Катрин Мишел, Чан Ксин Гуан, Ирен Коган, Хагит Хасид-Кербел и др. Участва в концерт-представяне на млади таланти в рамките на 5-тото издание на фестивал "Пиано Екстраваганца" в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016г. младата пианистка печели престижната награда "Млад музикант на годината 2015г.", след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването "Алегро Виваче" по програма "Хоризонт" на БНР.

През същата година тя печели първа и специална награда в първото издание на конкурса "Стелла Ослекова" и става първият български участник в конкурса за млади пианисти "Владимир Хоровиц" в Киев, Украйна, където в неговото 10-то издание получава лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение.

Мария-Десислава осъществява редица солови рецитали и камерни концерти в България и чужбина и солира с Националната филхармония на Украйна, Държавна опера-Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър на гр. Шумен, както и Симфоничен оркестър при НУМТИ "Д. Петков" и работи с диригентите Микола Дядюра, Лучано ди Мартино, Станислав Ушев, Хишам Габр, Стефан Бояджиев, Калина Василева, Пламен Първанов.

Носител е на стипендията за изключителни умения на фондация "Комунитас" и член на клуба на "Успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов". Лауреат е на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали, сред които: "Николай Рубинщайн"-Париж, Франция, "Шопенов златен пръстен"-Радовлица, Словения, Международен конкурс за пианисти-Ниш, Сърбия,  "Citta' di Empoli-Premio SilVer"-Италия,  "Citt? di Barletta"-Италия, "Охридски бисери"-Македония и др.


***