Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация
***

29 май 2019
сряда
19.00

Камерна зала "България"

Георгита Бояджиева - виолончело
Александър Василенко - пиано

В програмата:
Мартину, Галина Устволская,
Прокофиев, Иван Спасов

***
Композирани са в един тридесетгодишен период на отминалото  столетие (1949 - 1979) и могат да се третират като своеобразна извадка от различните стилистични течения, естетически възгледи и структурообразуващи идеи, съжителстващи през двадесети век. Георгита Бояджиева - виолончело и Александър Василенко - пиано са първите и засега единствени изпълнители в България на мащабната циклична петчастна творба на вече добре позната по концертните световни подиуми и все повече налагаща се като търсен и често изпълняван автор Галина Уствольская. 

***
ВИОЛОНЧЕЛОВИ ИНТЕРВЕНЦИИ

Първата е на 29 май 2019 от 19 ч. в Камерна зла "България". Концертната програма насочва вниманието към някои знакови, разнообразни в цикличната си организация произведения, предназначени за ансамбъла виолончело и пиано. Соната (1949) на Сергей Прокофиев,  Вариации върху словашка тема (1959) на Бохуслав Мартину, Голям дует (1959) на Галина Уствольская и Соната quasi variazioni (1979)  на Иван Спасов имат своята специфична тежест в творчеството на тези забележителни автори.