Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация
В ДЕВЕТДЕСЕТИЯ СИ СЕЗОН
ФИЛХАРМОНИЯТА ПАК СТОИ ЗАД ФЕСТИВАЛА

Като традиционен партньор и съорганизатор на "Софийски музикални седмици" Софийската филхармония предлага едни от най-привлекателните си за сезона програми на фестивалния афиш. Директорът Найден Тодоров умело балансира палитрата от неизвестни оркестрации на шедьовъра "Картини от една изложба" на Мусоргски с произведения от класиката до съвременността. Поканил е в юнските концерти (6, 13, 20 и 27 юни) диригенти като Павел Балев, Урош Лайовиц, Давид Крешенци и Габриел Бабаселеа, солисти ще са инструменталисти от ранга на Пейджун Шу, Пламена Мангова, Борислав Йоцов, Яна Дешкова, Людмил Ангелов (артист във фокус на фестивала с 4 участия в концерти и майсторски клас по пиано). Самият Найден Тодоров ще дирижира концерта на 30 май, в който солист е цигуларката Божидаря Кузманова. А сътрудничеството на музикантите от оркестъра с Камерния ансамбъл "Софийски солисти" рамкира фестивалната програма - откриването на 23 май и закриването на 30 юни - и двете под диригентството на Пламен Джуров, с интересните премиери и солистите Минчо и Николай Минчеви - цигулка.

Камерните концерти  на Софийската филхармония са също с голяма тежест. За първи път през март тази година струнният квартет "Фрош" съедини творческата си енергия с пианиста Евгени Божанов. А на концерта на 12 юни в голямата зала "България" ще се присъедини и прочутата японска акордеонистка Мие Мики, за да свирят заедно Пиацола. Преди това на 28 май квартетът ще има и самостоятелен концерт в Камерна зала "България" с произведения от Васил Казанджиев, Бритън и Дебюси. А в концерта на 29 юни в Камерна зала "България" ще се изгради още един творчески мост - партньор на струнен квартет "София" ще бъде живеещият в Лондон цигулар Димитър Буров.


***

***

30 май 2019
четвъртък
19.00

Зала "България"

Софийска филхармония

Солист:
Божидара Кузманова - цигулка

Диригент:
Найден Тодоров

В програмата:
Брух, Брукнер

***
***

30 май 2019
четвъртък
19.00

Камерна зала "България"

"Opus Dei"

Цветана Бандаловска - сопран
Марияна Панова - сопран
Боряна Ламбрева - пиано

С участието на
Асен Караниколов - четец

В програмата:
В. А. Моцарт, Рихард Щраус

***
МОЦАРТ и РИХАРД ЩРАУС

"Нито възвишеният интелект, нито въображението, нито двете заедно не стоят в основата на гения. Любов, любов, любов - това е душата на гения."
В. А. Моцарт

"Бъдете вдъхновени като Бетовен, владейте контрапункта като Бах, умейте да оркестрирате като Моцарт, бъдете истински правдиви синове на своя век - и тогава ще бъдете съвременни."
Рихард Щраус

Участниците колективно пишат за необикновената вечер: "Причината да направим този концерт е общата ни любов към творчеството на двамата гении и желанието да споделим с публиката радостта и съкровените си преживявания от досега с тяхната музика. Идеята да обединим вокални произведения от Моцарт и Рихард Щраус в един концерт узря постепенно с все по-задълбоченото запознаване с тях като творци и личности, с посланията, които са оставили на света чрез музиката си, както и чрез част от това, което е достигнало до нашето време като знание за идеалите, стремежите и въжделенията им. Според нас вдъхновението и творческите проявления на двамата композитори са свързани през времето с невидима нишка. Те изследват пътя на Човека, неговите търсения и преобразявания като успяват по свой неповторим начин да трансформират преживяванията му - радост, ликуване, страдание, болка, сълзи, любов -  в безсмъртни перли на Душата.

Ще се опитаме да надникнем по-дълбоко в световете на Моцарт и Щраус чрез някои от техните писма, прочетени от Асен Караниколов и преведени на български език  и подбрани специално за този концерт-спектакъл. Надяваме се да обединим музика, поезия и размисли в едно, за да разкрием поне една малка част от Делото на Боговете - "Opus Dei"  на Моцарт и Щраус."