Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация
***

31 май 2019
петък
19.00

Концертна зала на
НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Светозар Иванов - пиано

В програмата:
Жан Филип Рамо, Джордж Крам,
В. А. Моцарт, Лучано Бериo, Бетовен

***

Жан Филип Рамо (1683-1764)
Les Sauvages
Les Tendres Plaintes
La Poule

Джордж Крам (b. 1929)
Rain-death Variations
Music of Shadows (for Aeolian Harp)
Tora! Tora! Tora! (Cadenza Apocalittica)
Dream Images (Love-Death Music)

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-179)
Соната no.10 в до мажор, K 330       
I. Allegro Moderato
II. Andante Cantabile
III. Allegretto
антракт

Лучано Бериo (1925-2003)
Wasserklavier
Erdenklavier
Luftklavier

Лудвиг ван Бетховен (1770-1827)
Соната no.32 в до минор, оп. 111
I. Maestoso - Allegro con brio ed appassionato
II. Arietta. Adagio molto semplice e cantabile

***

Пианистът Светозар Иванов концертира редовно като солист и камерен музикант по престижни световни сцени. All Music Guide и Fanfare Magazine писаха с възхищение за неговите дискове: албумът "Naked Tango" беше описан като "невероятно оригинален, трогателен, личен и музикално поглъщаш", а дискът "Vers la flame" получи отзвуци за изпълнения "интерпретирани с апломб, замах, и пълна увереност" и "изпълнени с чувствено желание, измъчен копнеж, тревожен страх и предизвикателна енергия". За диска "Echo", един критик писа: "Най-отличителната дарба на Иванов като пианист е неговото умение да ни привлича душевно навътре, което създава у нас чувството че наближаваме неизвестността". Последният албум на Светозар Иванов "Dream Images" беше описан от Fanfare Magazinе като "превъзходен и завладяващ" и с "изпълнения от чиста красота които могат да те оставят без дъх".

Скорошни концерти включват изпълнения в залите Карнеги, Мъркин и Стейнуей в Ню Йорк; Гаво в Париж; Гилдхол, Кралския Колеж, и Голдсмит в Лондон; Сплендор и Бетанинклостер в Амстердам, Моцартеум в Залцбург, Разумовски във Виена, Кристофори в Берлин, Датската Кралска Академия, фестивалите Пиано Мастърс, Тере д'Арецо и Пиано Ехо в Италия, Поанотюн в Белгия, Уолд Сити в Ирландия, Секвоя в Сан Франциско, Шатакуа в Ню Йорк, Килингтън във Върмонт, както и многобройни концертни цикли в университети в САЩ.

Заедно с традиционни рецитали, Светозар Иванов същo създава и представя концерти в които се смесват различни изкуства (документални и експериментални филми, анимация, поезия, танц, стрийминг на живо, и т. н). Последният му DVD "Perpetual Tango" e синтез между музика, хореография, мултимедия и беше издаден през 2018.

Светозар Иванов е професор по пиано в Университета на Южна Флорида, основател и артистичен директор на Концертния цикъл Стейнуей във Флорида, преподавател във Фестивала за камерна музика Green Mountain във Върмонт, Пражкия пиано фествал, и Фестивала Brancaleoni в Италия. Той е завършил Музикалната академия в София, в класа на Снежана Барова и е получил докторат от Мичиганския университет. Светозар Иванов е Steinway Artist.

***