Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация

С МЛАДЕЖКА ЗРЯЛОСТ

Нашето сътрудничество с Виктория Василенко е от  2011 г., когато в  "Ескуела супериор дe музика-Рейна София" в Мадрид  Виктория специализира при проф. Дмитрий Башкиров, а аз при проф. Наталия Шаховская. Тогава свирихме съвместно пиеси от Касадо, Вебер и т.н., но имахме и трио (с цигуларката  Ери Масаока) "Oscar Espl? de Asisa", с което осъществихме  СD с творби на Пиацола и Брамс.

Шубертовата Соната арпежионе (1824) е единственото останало  значимо произведение за шестструнния инструмент "арпежионе", създаден през 1823 г.  Класическата структура, изразителната мелодика и виртуозността на фактурата е привлекателна за всеки изпълнител.  Сонатата за виолончело и пиано (1915) на Клод Дебюси е една от "лебедовите песни" на композитора, в която импресионистичните багри са преплетени с испанския колорит на мелодиката и специфични  инструментални похвати. Соловата Соната (1955)   на Джордж Крам  е сред няколкото класически образци на ХХ век, които са тест за инструментализма и интерпретаторската инвенция на виолончелиста - с  цялостната драматургия, с диалогичността,  несекващото движение напред, но и  с ненатрапчиващата виртуозност. Сонатата за виолончело и пиано (1950) на Сергей Прокофиев е създадена в последните години от живота му. От нейната монументална тричастна структура  струи светлина, озарена от простотата  на изказа, изобретателната звукова живопис, жанровостта. Всичко това - в съвместния ни концерт на 4 юни 2019 в Камерна зала "България".

Атанас Кръстев
***
***

4 юни 2019
вторник
19.00

Камерна зала "България"
Атанас Кръстев - виолончело
Виктория  Василенко - пиано

В програмата:
Шуберт, Дебюси,
Джордж Крам, Прокофиев

***