Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация

***

6 юни 2019
четвъртък
19.00

Зала "България"

"Варaиции"

Софийска филхармония

Солист:
Пейджун Шу - виола (Китай)

Диригент:
Павел Балев

В програмата:
Шнитке, Регер

***
***

6 юни 2019
четвъртък
19.00

Камерна зала "България"
Трио "Арденца"

В програмата:
Радамес Гнатали,
Франсиско Брага,
Ейтор Вила-Лобос

***
НАЧАЛОТО НА ЕДНА ЦЕЛОГОДИШНА ФИЕСТА

С концерта на клавирното трио "Арденца" на 6 юни в Камерна зала "България" се поставя началото на нечувано досега у нас мащабно представяне на бразилска музика. Първите произведения, които определяме днес като класически, датират от колониалните времена - XVI век, а голям тласък на музикалния живот в Бразилия дава преместването на португалския кралски двор през 1808 г. в тогавашната столица Рио де Жанейро. През XIX век в страната пристигат и професионални европейски композитори, а музиката е предимно оперна и салонна - тези жанрове доминират и след като Бразилия става независима държава. Класическата бразилска музика оформя своята индивидуалност през XX век с най-известен представител, чието име е добре познато и в България, Хектор Вила-Лобос (1887- 1959). 

В програмата на трио "Арденца"  освен  негово клавирно трио ще прозвучат и още две произведения от бразилски композитори от различни поколения - Франсиско Брага и Радамес Гнатали. А след този концерт  до края на годината се очаква истинска фиеста - първият фестивал на бразилската класическа музика у нас ще се проведе в два цикъла от по 6 концерта в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас. В панорамата са включени произведения на 13 бразилски композитори. Тя се организира със съдействието на Посолството на Федеративна република Бразилия в България от Културен институт "Зенон" с подкрепата на множество партньори. 

Таня Симеонова
***