Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация

С ПОЧИТ КЪМ ЛЕГЕНДАРНОТО ДУО ЛЮТОСЛАВАСКИ-ПАНУФНИК

През Втората световна война в окупираната Варшава ежедневно има арести и екзекуции, несигурността в утрешния ден и човешките драми са съкрушителна реалност. След германската агресия в Полша през 1939 г., тече последователен процес на унищожаване на културния живот - консерваторията и концертните зали са затворени, филхармонията и сградата на операта са били бомбардирани. Междувременно гладните за изкуство са намерили перфектния метод за заобикаляне на забраната за обществени събирания: те организират художествени кафенета, в които работят известни актьори и музиканти. Кафе-дуетът на композиторите Витолд Лютославски и Анджей Пануфник става легендарен, те образуват дуото си през 1940 и действат до избухването на Варшавското въстание през 1944 г. В онези времена достъпът до печатни издания е невъзможен, репертоарът на дуото е главно от парафрази на най-популярните парчета от класическата музика. За повече от три години са създадени около двеста парафрази и транскрипции от двамата автори. За съжаление почти всичко изгаря във Варшавското въстание, единствено оцеляват Вариациите върху темата на Паганини. Лютославски обогатява оригинала от гледна точка на хармония и фактура и създава виртуозна пиеса с пикантен дисониращ звук и богата цветна палитра.

Концертът на младото полско клавирно дуо "Лютославски" на 11 юни в Камерна зала "България" е реконструкция от програмите на легендарния дует Лютославски - Пануфник. В допълнение към Вариациите по темата на Паганини, тя съдържа и други композиции, добили популярност чрез тях в окупираната Варшава от Бах, Брамс, Шопен, Дебюси, Рахманинов и Равел.


***
***

11 юни 2019
вторник
19.00

Камерна зала "България"

Клавирно дуо "Лютославски" (Полша)

В програмата:
Й. С. Бах, Шопен, Дебюси,
Мануел де Файя, Брамс, Равел,
Лютославски, Рахманинов

***