Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация

***

23 юни 2019
неделя
19.00

Камерна зала "България"

La Belle Epoque de la harpe IV

Сузана Клинчарова - арфа
Струнен квартет "Големинов"

В програмата:
Турние, Дебюси, Равел,
Арнолд Бакс, Георги Арнаудов

***
***

23 юни 2019
неделя
19.00

Концертна зала на
НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Сцена на младия музикант

"Любовна магия"

Радостина Павлова - сопран
Марчо Апостолов - тенор
Елена Каралийска - пиано

В програмата:
арии и дуети из опери на
Росини, Пучини, Доницети и др.

***

LA BELLE EPOQUE DE LA HARPE

4

Програмата е естествено продължение на едноименния цикъл, който Сузана Клинчарова поднася на публиката в последните години (наред с безпрецедентния й цялостен принос за развитието на арфата в България). Неговото четвърто издание включва пиеси за арфа и струнен квартет в сътрудничество с квартет "Големинов" - рядка и предизвикателна комбинация не само у нас, а и по световните сцени.

В арфовия репертоар британската реплика на френския импресионизъм и зараждащия се експресионизъм, звучи в изисканото творчество на Арнолд Бакс. Фестивалът и солистката отбелязват 100 годишнината от написването на арфовия му квинтет с негово първо изпълнение на българска сцена. Друга не по-малко интересна премиера в програмата е произведението на Георги Арнаудов "Вратите на съня" за арфа и струнни, което звучи като залог за неизчерпаемото възобновяване на инструмента. Докато "Два Танца" за арфа и струнни на Дебюси и "Павана" на Равел са част от сравнително познатите арфови пиеси, то "Феерия" на Марсел Турние за арфа и струнен квартет е една извънредно рядко изпълнявана пиеса. С нея завършва програмата, чрез която прочутата ни солистка повдига още малко завесата, разкриваща магията на този инструмент на 23 юни 2019 в Камерна зала "България".

***