Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация

МОСТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАЛТА

В началото на месец март в столицата на Малта се състоя празник на българската култура. Организиран от българо-малтийския кръг, чийто активен член е българската певица Андриана Йорданова, той представи в рамките на три дни три различни изяви с българско участие.

На втория ден в уютна зала, част от престижния културен комплекс "Сейнт Джеймз Кавалиер", намиращ се в центъра на малтийската столица, клавирен рецитал изнесе известния български пианист Ростислав Йовчев. В програмата бяха включени творби от Шуман, Шопен, Чайковски, Рахманинов, Дебюси и Панчо Владигеров, чиято 120 годишнина беше центъра на това събитие. Изпълнителят бе аплодиран радушно, а концертът му беше отразен в малтийската преса по изключително възторжен начин.
В третия ден на фестивала бе неговата кулминация - камерен концерт на Андриана Йорданова - сопран и Ростислав Йовчев - пиано в президентския дворец Сан Антон. Това престижно събитие с домакин президентът на Малта г-жа Прега, отново фиксира вниманието върху годишнината на Панчо Владигеров. Бяха изпълнени пет песни по народни текстове, както и Импровизация и Токата за соло пиано. Бляскавите и творби на българския класик бяха представени заедно с две малтийски произведения, както и с творби от Росини, Делиб и др. Присъстващите на концерта преди всичко дипломатически лица бяха искрено впечатлени от високото ниво на българските музиканти. Подобен концерт ще бъде представен в Камерна зала "България" на 24 юни, обогатен с още няколко интересни премиери на малтийски композитори.

През последната десетдневка на март Ростислав Йовчев беше поканен за член на жури на основания наскоро конкурс "Емануил Манолов", който се провежда в град Гардън Сити, близо до Ню Йорк. Основен двигател на този конкурс е българският пианист Веселин Нинов, който е съставил и регламента на конкурса, в който препоръчително се изпълнява българско произведение. На 23 март в неоготическата катедрала "Инкарнейшън" бе финалът на конкурса, като освен дошлият специално наш професор, в журито личаха и други престижни имена като д-р Марк Силвърман (ръководител катедра Пиано в Манхатън скул), цигуларят Евгени Грач, Тамара Подубная и др.


***
***

24  юни 2019
понеделник
19.00

Камерна зала "България"

Андриана Йорданова - сопран
Ростислав Йовчев - пиано

В програмата:
Росини, Николо Изоард,
Шуман, Паолино Васалло,
Кармело Паче, Алекс Вела Григори,
Шопен, Лео Делиб, Гершуин,
Виктор Херберт, Панчо Владигеров

***