Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация
***

27 юни 2019
четвъртък
19.00

Зала "България"

Софийска филхармония

Солист:
Людмил Ангелов - пиано

Диригент:
Габриел Бебешелеа (Румъния)

В програмата:
Ернст Шелинг, Мусоргски-Равел

***

***

27 юни 2019
четвъртък
19.00

Камерна зала "България"

С подкрепата на
Унгарски културен институт

Унгарска камерна музика
на 20 век

Даниела Андонова - пиано

Струнен квартет "Хорс"

В програмата:
Кодай, Барток

***

ДВЕ ЖАЛОННИ УНГАРСКИ ТВОРБИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК

Уникалният съвместен проект на пианистката Даниела Андонова и струнен квартет "Хорс", които от десетилетия успешно концертират у нас и по света, среща за пореден път изпълнителите с една висока художествена и културна мисия. Те реализират българска премиера на енигматичната до днес творба на гениалния унгарски композитор Бела Барток (1881-1945) - Клавирен квинтет. Създаден през 1903-1904 година от твърде младия тогава автор, квинтетът представлява шедьовър на камерно-инструменталната жанровост в музиката на ХХ век.

Творческият гений на Барток е свързал с професионално убедителен и ярък замах мелодична и тематична инвенция, хармонични  и структурни новаторства и елементи от унгарската песенно-танцувална стихия, поставящи пред изпълнителите най-високи интерпретационни изисквания. Втори струнен квартет op.10 (1916-1918) от сънародника и съвременника на Барток Золтан Кодай (1882 -1967) органично допълва и разгръща културните послания и значения на настоящия концертен проект.

Мелодичното богатство и музикално-жанровата палитра, инвенционният дух и динамиката на музикалните идеи в произведенията на Кодай и Барток формират културни мостове и взаимовръзки с ярки върхове в българската музика от първата половина на ХХ столетие.

проф. д.изк. Томи Кърклисийски
***