Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България

Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация
***

28 юни 2019
петък
18.00

Камерна зала "България"

С подкрепата на
Гьоте институт

Биляна Вучкова - цигулка
Нурит Щарк - виола (Израел)
Михаел Раутер - виолончело (Германия)

В програмата:
Джеймс Дилън, Губайдулина,
Ксенакис, Шнитке, Кая Саариахо,
Ернсталбрехт Щиблер, Ребека Сандърс,
Дьорд Лигети, Джордж Бенйамин

***

***

28 юни 2019
петък
19.00

Софийска градска художествена галерия

ПИЛЕКАЛБЕНИС

Концерт на
квинтет ПИЛЕКАДОНЕ
и АЛБЕНА ДАНАИЛОВА - цигулка
Концертмайстор на Виенска филхармония

В програмата:
Дариус Мийо,  Станислава Стойчева, Явор Гайдов

***

АЛБЕНА ДАНАИЛОВА И ПИЛЕКАДОНЕ В НЕОБИКНОВЕН РАКУРС

Най-новият проект на духов квинтет "Пилекадоне" е вдъхновен от концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова, която, чувайки квинтета на концерта му в международен фестивал, изразява желание да участва заедно с него в съвместен концерт. Програмата е специално подготвена за нетрадиционния състав - духов квинтет и цигулка, включваща оригиналната сюита "Freist?ck f?r 6", написана от кларинетиста Явор Гайдов, който в последните години създава знаменателни творби за "Пилекадоне". Сюитата представя части от знакови произведения за цигулка и подбор от някои от най-известните оркестрови сола за концертмайстор от ранга на Албена Данаилова.

Още една световна премиера ще обогати програмата на концерта на 28 юни 2019 в Софийската градска художествена галерия с участието на изтъкнатата българска цигуларка  - "Британска сюита" от талантливата композиторка, пианистка, певица и вокална педагожка Станислава Стойчева, която от години гради успешна кариера в Германия. Ето какво казва тя за творбата си: "Тази сюита всъщност не е завършена. Тя няма да бъде завършена и след година. Ще се пише и променя, усмихва и плаче, люлее и бяга… Ще се втурва след сънищата на Невинните и ще пее в нощта на Молещите, дотогава когато да повярваш в Чудеса е Упражнение Достатъчно. Сюитата се появи след едно обаждане. Всъщност малко преди това. Тогава, когато се озовах на онази чудна гара Педингтън, за да отида на репетиция." А цялото това оригинално звукотворчество ще започне с гения на Моцарт !

***

КАЛЕЙДОСКОП НА СЪВРЕМЕННОСТТА

Със струнно трио Биляна Вучкова - цигулка, Нурит Щарк - цигулка/виола и Михаел Раутер - виолончело в един необичен концерт в три части по 45 мин. Започва на 28 юни 2019 от 18 ч. в Камерна зала "България"

В тази вечер бихме искали да ви поканим на дълга звукова разходка из пъстрия свят на съвременната музика. Ще представим струнни соло, дуо и трио произведения на реномирани съвременни композитори - калейдоскоп през призмата на когото ще се потопим в задълбочено слушане и дълбоко навлизане в света на представените композитори и музиканти. Ще има и кратки изненадващи докосвания до по-познатото звуково пространство от миналото, като преминаващ през реалността и нейната различност спомен.

Програмата включва произведения на Джеймс Дилън, София Губайдулина, Янис Ксенакис, Кая Саариахо, Алфред Шнитке, Ернсталбрехт Щиблер, Ребека Сандърс, Дьорд Лигети и кратки интервенции на Солаж, Питър Аблингер и Йоханес Окегем. Голяма част от тях са премиери за България.
Биляна Вучкова
***