***

9 септември 2020
сряда
19.00

Камерна зала "България"

Сцена на младия музикант

"О sole mio"

концерт на
Трио "Ариозо"

В програмата:
Леон Ардити, Офенбах, Лехар,
Йохан Щраус, Ернесто ди Къртис,
Гершиун, Едуардо ди Капуа

***

Камерен състав "Ариозо" е формиран от млади музиканти с творчески изяви в България, Япония, Австрия, Германия и Италия. Събира ги любовта към камерното музициране и желанието да създадат нетрадиционен ансамбъл за интерпретация на произведения от световната и българска музикална литература, основан на професионализма и приятелството. 

Водеща идея на състава е адаптация и изпълненение на класически и съвременни музикални творби за камерен състав от глас, флейта и пиано. Флейтата често се окачествява като инструментът, кореспондиращ най- близо до човешкия глас, а преплитането на тембрите на флейта и сопран, под  съпровода на пианото носи усещане за лекота и ефирност в изпълненията на "Ариозо". 

*

Концертът "O sole mio " е  букет от любими песни от италианския, испанския, френския и американски репертоар на  XIX и XX век, с който изпълнителите от "Ариозо" желаят да зарадват публиката в края на отминаващото лято.  Певицата на триото, Илиана Генева , която е и рожденичка на този ден, Ви кани да съпреживеете един истински празник на музиката и вдъхновението.


Програма:

1.Агустин Лара - Гранада
2. Джоакино Росини - испанска песен
3.Виченцо ди Киара - Испанката
*
4.Клод Дебюси - Звездна Нощ
5. Жак Офенбах - Баркарола из оп. "Хофманови разкази"
6. Л. Делиб - Момичетата от Кади
*
7.Станислао Гасталдон - Забранената музика
8. Луиджи Ардити - Целувката
9.Ернесто ди Къртис - Не ме забравяй
10.Виктор Херберт - Италианска улична песен
*
11.Херберт Стотхарт - из "Магьосникът от Оз" - Отвъд дъгата
12.Ленард Бърнстейн - "Чувствам се красива" из Уестсайдска история
13. Джордж Гершуин - Лятно време
*
14.Луиджи Денца - "Фуникули Фуникула
15.Едуардо ди Капуа - О, слънце мое
*

"Краят на лятото носи истински трепет. Пристига с мелодията на първия есенен вятър. Всеки ден, всеки миг е предпоследен в пясъчния часовник, отброяващ последните топли, непринудени чувства. Тиха носталгия нашепват първите дни на септември с първите жълто-червени листа и дъх на зрели плодови градини. Цветовете на света се променят - бурният морско-син хоризонт се прелива в разтопеното злато и червената експлозия на есента.  Лятото отлита на крилете на пойните птици, а сърцето запява вълшебната музика на любовта, на спомени за безгрижни дни, песен за морски вълни и перли, кули от пясък и сол, ярко слънце."

София Мартинова

***

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация