Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община
Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация
***

1 октомври 2020
четвъртък
19.00

Зала "България"

Софийска филхармония

солист
Светлин Русев

диригент
Найден Тодоров

В програмата:
Шонберг, Гия Канчели

***
Софийската филхармония мощно навлиза в есенния полусезон!

Звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау ще го открие с два концерта в зала "България" - на 4 и 6 септември тя ще зарадва публиката с програма от оперни арии и дуети, наречена "Кралски афери - Крале и кралици на операта". Диана Дамрау ще си партнира с френския бас Никола Тесте. На диригентския пулт застава Павел Балев.  "Водещо колоратурно сопрано в света" според американския ежедневник "Ню Йорк Сън", Диана Дамрау покорява сърцата на публиката със своя красив глас и изключителна артистичност. Тя пее редовно на сцените на Метрополитън опера, Ла Скала, Кралската опера в Лондон, Баварската опера и Залцбургския фестивал. Нейният обширен репертоар включва знакови главни роли от "Лучия ди Ламермур", "Манон Леско", "Риголето", "Севилският бръснар" и др. 

На 10 септември знаменитият руски пианист Андрей Гаврилов ще изпълни 20-ия концерт за пиано на Моцарт под диригентството на италианския диригент Андреа Витело. През 1974 година Гаврилов печели триумфално конкурса "Чайковски" и същата година на Залцбургския музикален фестивал замества изключителния Святослав Рихтер поради негово заболяване. През 1978 г. Андрей Гаврилов прави първото си турне с Берлинската филхармония с 30 концерта по света. През декември 1979 г., докато се подготвя отново за турне с Херберт фон Караян, не му разрешават да напуска Съветския съюз.  Впоследствие молбата на Андрей Гаврилов за правото му на свободно движение е одобрена от двама лидери - Маргарет Тачър и Mихаил Горбачов. Той запазва съветското си гражданство, но в момента е гражданин на Великобритания, Германия и Швейцария. Прави шеметна кариера по света и работи с изключителни диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Сейджи Озава.

Виртуозният цигулар Борис Белкин ще зарадва родната публика с концерти на 17 и 18 септември. Диригент е легендарният маестро Джанлуиджи Джелмети. В програмата:  Макс Брух - Концерт за цигулка No 1 и Бетовен - Симфония No 7. Борис Белкин започва уроци по цигулка на шестгодишна възраст и прави първата си публична изява, когато е на седем с големия диригент Кирил Кондрашин. Като студент вече изнася концерти в целия Съветски съюз с водещите национални оркестри, а през 1973 г. печели първа награда в Националното състезание за цигулари на Съветския съюз. След като не го допускат до конкурсите "Чайковски" и "Паганини" през 1974 г., решава да емигрира и оттогава редовно работи с диригенти като Ленард Бърнстейн, Владимир Ашкенази, Зубин Мета, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Сейджи Озава, Юрий Темирканов, Шарл Дютоа, Джанлуиджи Джелмети и много други, с които се изявява с водещи световни оркестри като Бостънската филхармония, Филхармонията на  Кливланд, Берлинската филхармония, Израелската филхармония, Лосанджелиската филхармония, Питсбъргската симфония, Концертгебау оркестър и големите  британски оркестри.  

На 24 септември Софийската филхармония и нейният главен гост-диригент Саша Гьотцел представят програма с две великолепни произведения от Густав Малер: Адажието" из Симфония No 5 и Симфония No 4. Саша Гьотцел е художествен ръководител и главен диригент на Филхармоничния оркестър "Борусан" в Истанбул, с чиято история са свързани участията на забележителни солисти и в програмите на водещите международни фестивали в Залцбург, "ВВС Промс", Истанбулския фстивал. С оркестър "Борусан" Гьотцел сътрудничи със солистите Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мърей Парая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Дениъл Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотър Бечала. Той е художествен ръководител на турския фонд "Музика за мир". В биографията на Гьотцел са вписани участията му като диригент на Филхармоничния оркестър на Канагава, Симфоничния оркестър на Бретан, Австрийско-корейския филхармоничен оркестър, като гост-диригент на Симфоничсия оркестър NHK, Мюнхенския симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония, Националния оркестър на Франция, Израелския филхармоничен оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, симфоничните оркестри на Люксембург, Страсбург и Ванкувър, Парижки камерен оркестър. Активно участва и като оперен диригент на постановки в Мариинския театър, Виенската народна опера, оперите в Анже и Нант, в Монпелие, Рен, Националната опера на Нанси, в токийската зала Бунка Кайкан. След спектакъла на "Сватбата на Фигаро" във Виенската държавна опера е поканен за допълнителни спектакли в театъра.

Вече пет десетилетия Гидон Кремер поддържа световна репутация на един от най-оригиналните и завладяващи музиканти на своето поколение. Свирил е на почти всяка голяма концертна сцена. Работил е с най-известните оркестри на Европа и Северна Америка и с много от най-големите диригенти от последния половин век. На 1 и 4 октомври той ще свири под диригентството на Найден Тодоров (1 октомври) и Джеймс Джъд (4 октомври). Репертоарът на Гидон Кремер е необикновено широк и поразително разнообразен. Той обхваща пълния обем от класически и романтични майсторски творби за цигулка, заедно с музика от водещи композитори от ХХ и XXI век. Кремер подкрепя работата на живи източноевропейски композитори и изпълнява много нови композиции от тях, няколко от които са посветени на него. Името му е тясно свързано с имена като Алфред Шнитке, Арво Пярт, Гия Канчели, София Губайдулина, Валентин Силвестров, Едисон Денисов, Джон Адамс, Виктор Кисин, Филип Глас, Астор Пиацола, чиито произведения той изпълнява по начин, зачитащ традицията, и същевременно напълно свеж и оригинален.

Цял месец на неповторими преживявания с Националния ни оркестър!***